de Queeste - theatermakershuis

scroll to top

BOVEN WATER

op locatie in Godsheide

Op 14 februari 1941 kapseist een vlot op het Albertkanaal in Godsheide (Hasselt).  Deze noodlottige gebeurtenis eist een hoge tol: vijfendertig schoolkinderen en twee volwassenen verdrinken in het ijskoude water. Het amputeert de jongste generatie van het dorp en hult de hele gemeenschap in diepe rouw.

Hoe maak je je verdriet leefbaar? Waarop vestig je je hoop als net dat wat hoop gaf, werd weggenomen? En hoe geef je betekenis aan een ramp?

Theatermakershuis de Queeste maakte in de afgelopen tien jaar al verschillende locatievoorstellingen op basis van research en interviews. Regisseuse Suze Milius vertrok bij het maken van BOVEN WATER vanuit research en getuigenissen van overlevenden en nabestaanden.

BOVEN WATER is een voorstelling van
Suze Milius regie
Koen Janssen, Suzanne Grotenhuis, Tine Cartuyvels spel
Alexander Schreuder dramaturgie
Christophe Aussems coach
Selm Wenselaers erfgoeddramaturgie & interviews
Hans Primusz zangcoach
Sophie van de Pol regie-assistentie*
Stefan Jakiela toneelbeeld
Philip De Witte lichtontwerp & techniek
Kishan Singh techniek
Ellen Haesevoets productie
Christophe Aussems artistieke leiding 
Els Gennez zakelijke leiding & communicatie
BRUSATTO grafische vormgeving
stadsarchief Hasselt/Kevin Reynaert affichebeeld/bewerking beeld
ogen-blik voorstellingsfotografie
firma 103 website 
* stage

in coproductie met C/O netwerk voor talentontwikkeling
in het kader van Warm Aanbevolen
in samenwerking met House Crying Yellow Tears, cultuurcentrum Hasselt & Bethanië
met steun van de provincies Belgisch & Nederlands-Limburg in het kader van interregionale samenwerking
met steun van de Vlaamse overheid, de Provincie Limburg & de Stad Hasselt

 

oktober 2013
HASSELT ☆ (Première) Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
HASSELT ☆ Op locatie in Godsheide 011 22 90 33 L
N Nederland L Limburg IN Inleiding NA Nagesprek ☆ Uitverkocht ⨂ Geannuleerd ⨀ Laatste Tickets
‘t is als een film
en soms draait die weer efkes

Affiche

Voorstelling in beeld

Klik op de foto om de volledige reeks te zien

Pers

03/10/13 - aankondiging op LimburgActueel

05/10/13 - Radiointerview met dramaturg Alexander Schreuder in Cultuurcafé van L1 (NL)

08/10/13 - artikel in Het Belang van Limburg

8/10/13 - in het TVL journaal

9/10/13 - artikel in Het Laatste Nieuws

10/10/13 - Pierre Houben aan het woord bij Radio 2 Middagpost. Beluister hier het geluidsfragment opnieuw (vanaf min 42:25 - 44:42)

12/10/13 - artikel in Het Belang van Limburg

12/10/13 - radiobespreking op L1 (NL)

14/10/13 - artikel in De Standaard

15/10/13 - artikel in De Limburger (NL)

Reacties publiek

"Adembenemend!" H.P. uit Antwerpen - via facebook

"Meer dan puike voorstelling. Over de hele lijn af. Als theaterliefhebber en (nieuwe) Godsheidenaar: WARM aanbevolen. 2 extra voorstellingen. Snel zijn is de boodschap. Tnx queeste." R.R. uit Hasselt - via facebook

"Het was een mooie avond dankzij jullie. Pluim voor regie en acteerwerk." H.B. uit Hasselt - via facebook

"Vanavond 'BOVEN WATER ' gezien van de Queeste! Prachtige aangrijpende voorstelling! Sereen gebracht door schitterende cast in sterke regie" P.V.G. uit Kortrijk - via twitter

"Beklijvende voorstelling bijgewoond dr over ramp met vlot in Godsheide waarbij 35 kinderen verdronken.

Talentwerking

De Queeste maakt regelmatig ruimte voor waardevolle samenwerkingen met prille theatermakers.  Binnen de context en het netwerk van ons theatermakershuis dagen we hen uit en werken we mee aan de realisatie van hun wilde plannen en artistieke toekomstdromen.  Voor deze talentwerking gaat de Queeste regelmatig coproducties aan met andere cultuurhuizen.

Coproductie met C/O
netwerk voor talentontwikkeling
Voor BOVEN WATER werkt de Queeste voor het eerst samen met C/O, het nieuwe netwerk voor talentontwikkeling in theater en dans (Nederlands Limburg). 
Christophe Aussems, artistiek leider van de Queeste, is tot eind 2014 als directeur gedetacheerd naar C/O om dit nieuwe project op te starten. 
Beide organisaties slaan nu de handen in mekaar in het kader van het talentontwikkelingstraject van regisseuse Suze Milius.

Suze Milius

Suze Milius (°1986 Maastricht) studeerde aan de opleiding Acting International Paris en de Regie Opleiding Toneelacademie Maastricht.  Haar afstudeervoorstelling werd in 2012 genomineerd voor de Ton Lutzprijs.  Ze werkte als regisseuse o.a. bij Toneelgroep Maastricht, Laika, National Theatre Academy Oslo, David Weber Krebbs en Urland.  Sinds kort runt ze samen met Stefan Jakiela haar eigen organisatie House Crying Yellow Tears.

Bij de Queeste speelde Suze eerder mee in VROENHOVER BRUG.

luister naar Suze Milius

Relaas van de ramp

De Ramp van Godsheide in zijn volledigheid beschrijven is bijna onmogelijk.  
Alexander Schreuder - dramaturg bij de Queeste - vat de hoofdlijnen van deze dramatische gebeurtenis samen in een bondige tekst.  

 

Historische foto's

Het Maakproces

Locatie - Bethanië

Theater op locatie is typerend voor de voorstellingen die de Queeste maakt op basis van waargebeurde feiten. 
Deze keer viel ons oog op een locatie met een relevante geschiedenis én een bijzondere herbestemming. Maar we kozen er in de eerste plaats voor om op deze locatie te spelen omwille van een symbolische reden. 
Zowel bij de nagedachtenis aan de slachtoffertjes van het vlotdrama, als in de huidige werking van Bethanië, krijgen kinderen een bijzondere plek in de gemeenschap Godsheide.  Ook al spelen er bij de kinderen van het vlot én bij de kinderen van Bethanië dingen die misschien moeilijk onder woorden zijn te brengen, ze liggen de inwoners van Godsheide na aan het hart.
De Queeste draagt de werking van Bethanië een warm hart toe en is bijzonder dankbaar voor hun gastvrijheid. 

Geschiedenis locatie  Dit gebouwencomplex, aan de rand van Godsheide en vlak bij het Albertkanaal, was origineel een religieus bezinningscenrum van de paters Jezuïeten. Het werd ontworpen en gebouwd in 1968-1969 door architect Marc Dessauvage en was destijds omwille van de vormgeving, het sobere materiaalgebruik (baksteen, zichtbeton en houten schrijnwerk) en de inpassing in de natuurlijke omgeving, richtinggevend in het Vlaamse architectuurlandschap. 
Het complex kreeg in 2008 – met de komst van Bethanië - een nieuwe bestemming.

Bethanië is een multifunctioneel centrum voor schoolgaande kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen, waar er vraaggericht en kwaliteitsvolle zorg geboden wordt, ingebed en verankerd in de samenleving. De kinderen krijgen een stevig programma aangeboden met vele diepgaande leef- en leerervaringen om hen op die manier te stimuleren opnieuw aan te sluiten bij hun normale ontwikkelingsstaken. Wanneer het thuis niet (meer) kan, wordt er tijdelijk een zinvol, harmonieus en stimulerend alternatief aangeboden, maar waarbij de ouderlijke verantwoordelijkheid steeds het uitgangspunt blijft. Zoals de missie van Bethanië het kort maar duidelijk zegt: "Opvoeden doe je niet alleen"
www.bethanie.be

meer info

Godsheide

Godsheide is een gehucht van de gemeente Hasselt en sinds 1845 een parochie waarvan de kerk is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bezoeking. In 2008 telde Godsheide 2347 inwoners.  De aanleg van het Albertkanaal splitste Godsheide genadeloos in twee: Godsheide en Malpertuus.

Historisch gezien ligt Godsheide op de grens tussen Hasselt, dat in de middeleeuwen behoorde tot het graafschap Loon, en Diepenbeek, dat aan het hertogdom Brabant toebehoorde. Wie de naam Godsheide hoort of leest, denkt aan heide van God. Maar de naam Godsheide komt ergens anders vandaan. Godsheide werd vroeger geschreven als Goetschey – Goedscheyde – Goetsche en nog later als Godschey. ln het plaatselijk dialect wordt dat uitgesproken als Godske. Dat woord bestaat uit twee delen: goed of god en schei of scheide. De meest waarschijnlijke invulling voor god of goed is domein. Schei betekent grens of scheiding. Godsheide betekent dus scheiding tussen twee domeinen (Hasselt en Diepenbeek). Deze oude benaming vindt waarschijnlijk haar oorsprong in een vroegere grensafpaling. 

Ter gelegenheid van Warm Aanbevolen publiceert Erfgoedcel Hasselt een publicatie over het heden en verleden van Godsheide en Malpertuus. Op basis van teksten en beeldmateriaal, aangeleverd door de vele enthousiaste bewoners en verenigingen, bundelde de Erfgoedcel het verhaal van de wijken. Straatnamen worden verklaard, verenigingen, winkels en scholen worden belicht, verhalen over de dorpsfiguren en lokale legendes worden verteld, geïllustreerd door talrijke foto’s. De publicatie over Godsheide is tijdens de fototentoonstelling te koop in het ontmoetingscentrum Godsheide. Nadien ook via Toerisme Hasselt, Het Stadsmus, de Standaard Boekhandel en www.erfgoedcelhasselt.be

TIP - gesprek met de makers in Café Bij Vieke

Op 12 okt om 16u30 is er een gesprek
met de makers
in Café Bij Vieke, Kiezelstraat 183, Godsheide.
Opgelet: gratis maar reserveren verplicht via www.ccha.be

BIJ VIEKE
"Vieke", Vieke Serdons, runde jarenlang het café "Onder de toren", recht tegenover de kerk van Godsheide. Na de sluiting van het café heeft dochter Lieve Gelders besloten het café in zijn volle glorie te behouden: een schitterend dorpscafé waar met de tijd ook de verhalen even stil zijn blijven staan.

Tijdens het festival WARM AANBEVOLEN opent het café uitzonderlijk op zaterdag 12 oktober voor een gevarieerd programma, waarbij o.a. de acteursploeg en regisseuse van de voorstelling BOVEN WATER in gesprek gaan met Gerhard Verfaillie, theaterprogrammeur van cultuurcentrum Hasselt.
Als je graag meer over het voorbereidingsproces en het maken van zo'n theatervoorstelling wilt weten, of graag even kennis maakt met de makers.

TIP - tentoonstelling Ik schilder met jou een boom in jouw woud

Ook de kinderen en jongeren van Bethanië werken mee aan WARM AANBEVOLEN. Begeleid door kunstenares Nina Haveman hebben ze sinds augustus gewerkt aan kunstwerken (hun eigen artistieke bomen) die tentoongesteld worden in de groene omgeving van Bethanië. De bomen die ze maakten zeggen iets over de maker(s), over hun onderlinge samenwerking ...

zo 6 okt t.e.m. zo 20 okt / dagelijks van 10 tot 18u / tuinen Bethanië

Warm Aanbevolen

WARM AANBEVOLEN is een tweejaarlijks festival, telkens in één van de Hasseltse deelgemeenten, georganiseerd door de stad Hasselt.  Een veertiendaagse vol bruisende activiteiten met, voor en door bewoners en verenigingen, aangevuld met professionele activiteiten. Naast een historische fototentoonstelling vind je er toneel, muziek, dans, beeld op bijzondere plekken. Dit jaar vindt het festival plaats in Godsheide/Malpertuus. 

Voor meer info over de programmatie van Warm Aanbevolen, klik hier voor het volledige programmaboekje.

DE QUEESTE + BRAAKLAND/ZHEBILDING = HET NIEUWSTEDELIJK